logo | Ecocreation

Wetgeving

Ecocreation en richtlijn inzake eenmalig gebruikt plastic Europese Unie

Plastic is in feite een fantastisch materiaal. Het gaat jaren mee en je kunt er bijna alles van maken. Het is licht, waardoor het prettig in het gebruik is, en het vermindert ook het vervoer en dus de uitstoot van kooldioxide. Plastic verpakkingen leveren ook een belangrijke bijdrage aan het verminderen van voedselverspilling. Dit is een van de redenen waarom voorverpakte producten vaak goedkoper zijn dan bulkproducten. Maar net als elk ander materiaal heeft plastic afval een keerzijde als het niet op de juiste manier wordt verwijderd. En daar zit nu net het probleem: we gooien plastic veel te gemakkelijk en veel te snel weg. Dit leidt tot enorme vervuiling.

Om het probleem van plastic afval aan te pakken, heeft de Europese Unie verschillende maatregelen genomen in de Single Use Plastics Directive (SUP). Deze maatregelen kunnen gevolgen hebben voor producten die u in uw dagelijkse werkzaamheden nodig heeft.

Richtlijn (EU) 2019/904 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende de vermindering van de gevolgen voor het milieu van bepaalde producten van kunststof. Link: https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2019/904/oj. Deze maatregel wordt in juli 2021 wet in de EU-lidstaten.

Ecocreation en materialen gemaakt van hernieuwbare bronnen

Voedselverpakkingen en wegwerpservies zijn gemaakt van hernieuwbare hulpbronnen.

Een hernieuwbare hulpbron is een natuurlijke hulpbron die zichzelf tot in het oneindige blijft aanvullen. Dit gebeurt door natuurlijke voortplanting of andere terugkerende processen. Hernieuwbare hulpbronnen die gewoonlijk worden gebruikt voor voedselverpakkingen en wegwerpservies zijn bamboe, suikerriet, hout, palmbladeren, algen, paddenstoelen en landbouwafval.

Dankzij de technologie van Ecocreation kunnen alle voedselverpakkingen en wegwerpserviezen die van hernieuwbare of gerecycleerde grondstoffen zijn gemaakt, binnen enkele dagen worden afgebroken tot een bodemverbeteraar. Bagasseverpakkingen en -servies binnen 1 dag.

Wij hebben bekende klanten zoals BASF, Philips, Shell, Van der Valk Hotels en diverse ziekenhuizen en zorginstellingen die dit al met onze machines doen.

Hoe het proces werkt:

De verwerking van voedselafval (cat3) en composteerbare verpakkingen vindt plaats in een Ecocreation-machine die is uitgerust met een shredder om het materiaal te verkleinen voordat het wordt verwerkt met behulp van een speciale bacteriecultuur.

Dit gebeurt op een gebruiksvriendelijke manier met behulp van een speciaal ontworpen afvalcontainer lifter. De machine met shredder is vervaardigd volgens de CE-richtlijnen en voldoet aan alle veiligheidseisen. Voedselafval (Cat3) en composteerbaar wegwerpafval worden eerst versnipperd door de boven op de machine gemonteerde shredder. De verkleinde massa gaat vervolgens de machine in waar de actieve bacteriecultuur zich bevindt. Op die manier wordt de verkleinde massa omgezet in een bodemverbeteraar die kan worden gebruikt voor eigen gebruik of voor de productie van groene stroom.

Ecocreation EC50 shredder

Ecocreation EC-50 with shredder

Compost analyse:

De kwaliteit van de machine-output voldoet aan de kwaliteitseisen van de compost. Hier volgt een voorbeeld van de analyse van de machine-output van DGLT (https://dgtl.nl/), een groot dancefestival in Amsterdam. Al het voedselafval en composteerbare wegwerpartikelen werden tijdens het festival verwerkt in een Ecocreation-machine. Koch Eurolab rapportnummer: 180491771

Vertrouwd door:

Testimonials

Igle Sipma

“Met de composteermachine van Ecocreation wordt al ons organisch afval omgezet naar compost en sluiten we als La Place de keten op een duurzame manier”

Tim Kunnen

“Het werken met de composteermachine van Ecocreation biedt onze cliënten een zinvolle dagbesteding en heeft een positieve invloed op hun eigenwaarde”

Leonhart Eichner

“De composteermachine van Ecocreation vormt een essentieel onderdeel van ons Closed Loop System dat wij onze klanten aanbieden”

Stichting de Nieuwe Draai

“De composteermachine van Ecocreation is uitermate geschikt om bedrijfsgebouwen op een efficiënte en eenvoudige manier te verduurzamen”

Paul Berntsen

“Van het organisch afval uit de bakkerij maak ik Bakkerscompost. Ik bespaar dus niet alleen, mijn afval is zelfs winstgevend.”

B. Driessen – Hotelmanager Van der Valk Akersloot

“Door het gebruik van de Ecocreation composteermachine maken wij ons afval weer tot grondstof, reduceren we onze CO2-uitstoot en besparen we aanzienlijk op onze afvoerkosten”.

review | Ecocreation review | Ecocreation review | Ecocreation review | Ecocreation review | Ecocreation review | Ecocreation