logo | Ecocreation

Wat is swill afval

Bij iedere onderneming waar voedsel geproduceerd wordt, komen afvalstromen vrij die bestaan uit gekookte en ongekookte etensresten. Hierin zit een verschil in soorten afval, GFT-afval en swill.

Het verschil tussen swill en GFT afval is dat swill strikt genomen de gekookte en ongekookte voedsel resten zijn die ook vlees, vis en soep kunnen bevatten. Swill is dus eigenlijk al het organische afval dat vrijkomt in een keuken, kantine of restaurant. Zoals resten van sauzen, brood, gekookte en ongekookte voedingsmiddelen en groenten en fruit. Swill betreft veelal keukenresten. Dit zorgt voor vervelende luchtjes en schimmel, wat alleen maar sterker wordt wanneer dit terechtkomt tussen al het overige afval.

Wat voor afval valt precies onder swill afval:

Groente
Fruit
Aardappelen
Gekookte etensresten
Sauzen en soepen
Eierschalen
Vetten
Friet
Melk en pap
Vlees, vis, gevogelte

Alle bovenstaande soorten afval zijn verwerkbaar met de Ecocreation composteerder, swill of geen swill.

Wat voor soorten afval valt niet onder swill afval:

Frituurvet
Tuinafval
Mosselschelpen
Koffiepads
Theezakjes
Bloemen

Alle bovenstaande soorten afval zijn verwerkbaar met de Ecocreation composteerder, swill of geen swill.

Swill afval | Ecocreation

Wat is GFT afval

Groente-, fruit- en tuinafval ofwel GFT is afval van huishoudens in de vorm van schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, resten van gekookt eten, vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes), pinda- en notendoppen, eierschalen, plantaardige olie, gestold vet, onkruid, klein snoeiafval.

Verschil tussen swill en GFT

Het grootste verschil is dat swill afval voornamelijk bestaat uit gekookte voedingsmiddelen, keukenafval en GFT afval bestaat vooral uit resten en schillen van groenten, fruit en tuinafval. In een swill container mogen ook vleesresten en soep worden weggegooid.

Wetgeving Swill

Er zijn oude en nieuwe regels betreffende swill afval, deze zijn als volgt:

1. Iedereen die swill-afval produceert is verplicht dit te scheiden vanaf meer dan 200 kg per week. Door een juiste afvalscheiding voldoe je dus aan de wet- en regelgeving.

Deze scheiding gebeurt in de praktijk niet op relatief lage volumes als 200 kg . Met onze machine vervalt die verplichting door de 85% reductie in volume en verwaarding tot hoogwaardige bodemverbeteraar.

2. De HACCP regels (Hazard Analysis and Critical Control Points) geven duidelijke richtlijnen om de voedselveiligheid te waarborgen. Door de regels te volgen loop je het hele productieproces na op mogelijke gevaren, waarna je aangeeft hoe je de verbonden risico's beheerst. De HACCP wetgeving geeft regels hoe met swill en ander organisch afval om te gaan. Zo moet de Swill container voldoen aan de eisen van de HACCP wetgeving om in de keuken te mogen staan. De Ecocreation machines faciliteren om in een efficiënte wijze aan de hygiëne regels te voldoen van HACCP.

Wetgeving België

In België is vanaf 1 januari 2021 de sorteerverplichting voor bedrijven uitgebreid. Naast de reeds 21 selectief in te zamelen afvalstromen komen hier nog 2 nieuwe afvalstromen bij:

- keukenafval en etensresten
- levensmiddelenafval (verpakte voedingswaren)

De oplossing

De Ecocreation Ecodigsters zijn de oplossing om swill afval om te zetten tot een natuurproduct. Met de Ecocreation Ecodigester ga je niet alleen op een efficiënte, duurzame manier met je organisch afval om; je creëert ook een nieuw product: compost. Stel je eens voor wat je daar als organisatie mee kunt doen!

Welke soorten afval kunnen verwerkt worden

De composteermachines van Ecocreation kunnen al het swill èn GFT afval maar ook PLA en PBAT plastics composteren. Hiernaast zijn ook de andere bovengenoemde organische afvallen composteerbaar met onze machines tot een natuurlijk en schoon product, compost. Hoe dit precies werkt?

Wat kan ik met het eindproduct?

Het prachtige eindproduct, compost, kunt u voor vele verschillende doeleinden gebruiken. Begin samen met werknemers een moestuin en voorzie de bedrijfskeuken van verse groenten, schenk compost aan medewerkers en relaties of steun een tuindersvereniging of volkstuinencomplex. En mocht u écht niet weten wat u met het compost kunt doen, dan kun je het altijd nog als groenafval laten ophalen, zodat het wordt verwerkt tot groene stroom of als actieve stof kan dienen in een compostfabriek. De kostenbesparing heeft u dan al ontvangen.

Afvalverwerking op eigen locatie

Met onze composteermachines is het mogelijk het swill afval maar ook ander organisch afval, op locatie om te zetten naar een grondstof. Onze machines zijn verkrijgbaar in drie verschillende versies, voor verschillende hoeveelheden afval. Daarnaast produceren wij ook grotere machines voor situaties waarin een verwerkingscapaciteit van 200 ton per jaar niet toereikend is. Deze machines maken wij precies geschikt voor de situatie van uw bedrijf.

Swill afval | Ecocreation

Duurzaam ondernemen

Geen last van vervelende geurtjes

Herkenbaar? Het organische afval ligt enkele dagen in de container maar de geur is van ver te ruiken. Ook is de container een broedplaats van ongedierte en insecten. Geen prettig aangezicht en niet fijn voor u of uw werknemers. Door het verwerken van dit afval met composteermachine van Ecocreation bent u ook af van de nare geuren en bijkomend ongedierte.

Wat geeft composteren voor besparing?

Het verwerken van uw organische afval levert een kostenreductie voor uw organisatie. Hiernaast geeft de composteermachine 85% volumereductie en hierdoor ook een CO2 reductie op transport. Daarnaast zijn de verwerkingskosten voor swill de komende 15 jaar vastgezet. Zo kunt u de verwerkingskosten hedgen, oftewel het afdekken van het financiële risico. Wij berekenen graag uw exacte kostenbesparing.

Laat zien dat u duurzaam onderneemt

In een periode van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is het fijn een groene manier van afvalverwerking in uw organisatie te kunnen hebben. Door uw afval op een natuurlijke manier om te zetten tot compost heeft u ook prachtig verhaal om te kunnen laten zien dat uw bedrijf ook groen en duurzaam is. Bekijk meer voorbeelden van de praktijk via onze klantcases.

Tot slot zijn al onze machines en bacterieculturen binnen Europa geproduceerd. Ook voldoen deze aan alle EU-wetgevingen en -normen voor Europa Klasse 1. Wilt u informatie over de mogelijkheden bij uw bedrijf of een vrijblijvende besparing indicatie? Neem dan contact met ons op

Swill afval | Ecocreation

De voordelen:

visual | Ecocreation

Organisch afval

wordt een waardevolle grondstof: compost

visual | Ecocreation

Minder afval

dus minder kosten

visual | Ecocreation

Minder transport

dus minder vervuiling

icon | Ecocreation

Minder kunstmest nodig

dus minder uitputting van fossiele bronnen en minder vervuiling

CO2 | Ecocreation

CO2

verminder jouw CO2 uitstoot

visual werknemer | Ecocreation

Trotse werknemers

betrokken relaties/leveranciers en enthousiaste klanten

Vertrouwd door:

Testimonials

Igle Sipma

“Met de composteermachine van Ecocreation wordt al ons organisch afval omgezet naar compost en sluiten we als La Place de keten op een duurzame manier”

Tim Kunnen

“Het werken met de composteermachine van Ecocreation biedt onze cliënten een zinvolle dagbesteding en heeft een positieve invloed op hun eigenwaarde”

Leonhart Eichner

“De composteermachine van Ecocreation vormt een essentieel onderdeel van ons Closed Loop System dat wij onze klanten aanbieden”

Stichting de Nieuwe Draai

“De composteermachine van Ecocreation is uitermate geschikt om bedrijfsgebouwen op een efficiënte en eenvoudige manier te verduurzamen”

Paul Berntsen

“Van het organisch afval uit de bakkerij maak ik Bakkerscompost. Ik bespaar dus niet alleen, mijn afval is zelfs winstgevend.”

B. Driessen – Hotelmanager Van der Valk Akersloot

“Door het gebruik van de Ecocreation composteermachine maken wij ons afval weer tot grondstof, reduceren we onze CO2-uitstoot en besparen we aanzienlijk op onze afvoerkosten”.

review | Ecocreation review | Ecocreation review | Ecocreation review | Ecocreation review | Ecocreation review | Ecocreation