logo | Ecocreation

Nieuwe composteermachine op de Erasmus Universiteit Rotterdam

Bron: Erasmus University Rotterdam. (2022, 14 april). Nieuwe composteermachine biedt duurzame oplossing, van https://www.eur.nl/nieuws/nieuwe-composteermachine-biedt-duurzame-oplossing

Bananenschillen, koffiedrab, pizza korstjes, restjes kapsalon, gerimpelde tomaten… Een bonte verzameling aan etensresten belandt vanaf deze week in de splinternieuwe composteermachine van de EUR. Die machine zet organisch afval snel om in voedingsrijke compost. Met deze duurzame aanwinst neemt de EUR een mooie stap naar minder CO2 uitstoot.

Hoe werkt de composteermachine?

De composteermachine is gemaakt in Nederland, door het Nederlandse bedrijf Ecocreation. Het is een product dat energiezuinig is en eenvoudig in gebruik. De machine wordt elke werkdag aangevuld met organisch afval dat afkomstig is van de foodcourt, het paviljoen en andere universiteitsgebouwen. Wanneer jij je bananenschil weggooit in de afvalbak voor etensresten, komt die vanaf nu dus in de composteermachine terecht. De machine kan zo’n 280 kilo afval per dag verwerken en zet dit binnen 24 uur om in compost. Dit gebeurt door middel van een natuurlijk proces.

In de machine zit namelijk een cultuur van bacteriën, die worden geactiveerd door de aanwezigheid van zuurstof, warmte en voedsel. Het organisch afval dient als voedsel voor de bacteriën. De composteermachine verwarmt het afval lichtelijk en schept het regelmatig om, waardoor er zuurstof bijkomt. Daardoor worden de bacteriën actief en zetten ze het afval om in een waardevolle organische substantie, oftewel compost. Ventilatoren zorgen ervoor dat vrijgekomen vocht wordt afgevoerd. Een simpel maar doeltreffend systeem!

Minder afval = minder uitstoot

Dankzij de composteermachine kan afval hergebruikt worden als compost (bijvoorbeeld in de campustuin), maar er is nóg een belangrijk voordeel voor de EUR. De composteermachine reduceert het volume en gewicht van afval namelijk met maar liefst 85 procent! Organisch afval bestaat grotendeels uit water. De machine haalt dit water eruit, waardoor het afval veel compacter wordt.

Door de komst van de composteermachine stoot de EUR minder CO2 uit en besparen we op afvalverwerkingskosten. Zo draagt de composteermachine bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de EUR en aan onze ambitie om een van de duurzaamste universiteiten van Nederland te worden.

Het composteren is al aan de gang

Deze week werd de composteermachine voor het eerst in gebruik genomen. De eerste containers organisch afval zijn dus al verwerkt! Achter de schermen is door de afdeling Real Estate & Facilities de afgelopen tijd hard gewerkt om de komst van de composteermachine in goede banen te leiden. Zo is uitgezocht hoe de afvalstromen op de campus georganiseerd en beheerd moeten worden om de machine optimaal te benutten. Ook zijn de afvoer en het hergebruik van de compost ingeregeld.

Nieuwe Composteermachine Op De Erasmus Universiteit Rotterdam

Wat je ervan gaat merken op de campus

Je kunt de composteermachine bewonderen bij de containers naast Sanders Building, onder een afdak van gerecyclede materialen. De machine blaast alleen warme, vochtige lucht uit en is dus niet schadelijk voor de omgeving. Bang dat je de machine al hoort of ruikt voor dat je hem ziet? Dat is ook niet nodig, de composteermachine produceert weinig geluid en de geur is verwaarloosbaar. Sterker nog, het zijn vooral de afvalcontainers rondom de machine die soms stinken. Door de komst van de machine zijn er minder afvalcontainers nodig. Bovendien is de machine goed afgesloten, waardoor er minder overlast is van ongedierte. Eigenlijk alleen maar voordelen dus.

Composteren kun je leren

Wist je dat je zelf thuis ook eenvoudig compost kunt maken? Zo vormen eierschalen, koffiedrab en bananenschillen een gouden trio, waar je je planten een groot plezier mee doet. Dit heb je nodig om voor je planten een voedingsrijke smoothie te maken:

Koffiedrab (van 1 pot koffie)
2 bananenschillen
3 eierschalen
Scheutje water

Mix alles in een blender en bewaar het mengsel in een afgesloten fles. Het gemixte goedje ziet er niet uit, maar het geeft je (binnen- en buiten) planten een flinke oppepper. Giet zo nu en dan twee eetlepels op de aarde en je planten zullen je dankbaar zijn! De bananenschillen bevatten kalium, de koffiedrab zit vol mineralen en de eierschalen barsten van het calcium. Bonus: De cafeïne in het koffiedik weert slakken, die je planten opeten.